Mi az a szétnyílt hasizom (Rectus diastasis)?

Mire kell nekünk a hasfal?

A hasfalunk állapotából manapság hajlamosak vagyunk esztétikai kérdést csinálni, alapvetően azonban egészségügyi funkciója lenne.

Az erős, jól működő hasfal (ami a legtöbb esetben nem feltétlenül jelent kockahasat) szükséges pl. Az ágyéki gerincszakasz normális működéséhez, méghozzá azért, hogy elölről megtámassza azt. Magyarán szólva: ha valakinek rendszeresen fáj a dereka, először nézze meg, hogy működik-e – és jól működik-e – a hasfala. Ha nem, annak megerősítésével a derékpanaszok nagy százaléka megszűntethető. Ezenkívül az egészséges hasfalnak szerepe van az emésztés fenntartásában, a vérnyomás és a nyirokkeringés szabályozásában, az alsóvégtagi vénás keringés optimális fenntartásában (= visszerek és aranyér kialakulásának megelőzésében)

Mi is az a szétnyílt hasizom?

Összesen 3 rétegnyi hasizmunk van – ezek együtt alkotják a hasfalat. A hasizmok elhelyezkedése középvonali szimmetria alapján történik, ami annyit jelent, hogy ugyanolyan izmok találhatóak jobbra, mint balra és normális esetben olyan, mintha középre egy tükröt helyeznénk be. Középen viszont tükör helyett a hasizmok inas részei találhatóak.

Hirtelen súlyváltozáskor és haskerület növekedéskor (ide értve a várandósság időszakát is) az izmok mellett az inas szakaszok is megnyúlnak, és az ínszövet természetéből adódóan a megnyúlást követően nem húzódik össze, csak nagyon kis mértékben, így a hasizmok eltávolodnak egymástól. Tehát valódi nyílás nem keletkezik, ezt hívjuk szétnyílt hasizomnak.

Mire kaphatunk akkor megoldást?

A gyakorlatok végzésével a hasfal képes újra visszanyerni azokat a funkcióit, amelyekre a szervezetünknek szüksége van (lásd “Mire kell nekünk a hasfal?”). A rendszeres gyakorlással csökken a haskerület is. A hasizmok megerősödésével erősebb lesz az egész törzs és ezáltal könnyebbé válik minden tartás és mozgás az állástól a futáson át a legmegerőltetőbb mozdulatokig. Ha valaki a nyílt hasizmán változtatni szeretne, akkor azért dolgoznia kell. Meg kell újra tanítani a hasfalat arra, hogy a támasztásra, feszességre és az izmok normál működésére szükség van.

null

Állapotfelmérés

Saját magad is megállapíthatod, hogy rendelkezel-e szétnyílt hasizommal!

5 perc alatt kiderítheted!