Mi az a szétnyílt hasizom (Rectus diastasis)?

A szétnyílt hasizom (Rectus Diastasis), amely rengeteg embert érint világszerte, praktikusan azt jelenti, hogy nem záródnak össze az egyenes hasizmok, azaz rés marad közöttük, és kialakul egy olyan állapot, amely komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A fiatalabb korosztály esetében leggyakrabban az édesanyáknál alakul ki (szülés után), de a férfiak és az idősebb korosztály is – nemtől függetlenül – közel 70%-ban előbb vagy utóbb tapasztalja a szétnyílt hasizom problémát.
Az egyenes hasizom rostjainak hosszanti irányú szétválásakor a két izomszövet közötti “hártya” (a Linea Alba) megnyúlik, ezért nem tartja össze a két eltávolodott részt. A terhesség után nagyjából 75%-a kismamáknak érintetté válik a szétnyílt hasizom problémában, a férfiaknál és az idősebb korosztálynál főleg a súlyváltozás és az elhízás vezet a Rectus Diastasis kialakulásához.
Fontos tudni azt is, hogy a szétnyílt hasizom elhanyagolása, az esztétikai problémákon túlmenően, akár további szövődménnyel és későbbi egészségügyi problémákkal is járhat – sérv-, gerinc problémák – többek között az emelés, a cipekedés és a mindennapi mozgás során. A Dr. Bajzik Éva, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos és manuálterapeuta által összeállított Potzak edzésprogram rendszeres végzésével az izmok és a hasfal állapota is nagymértékben javítható

Mire kell nekünk a hasfal?

A hasfalunk állapotából manapság hajlamosak vagyunk esztétikai kérdést csinálni, alapvetően azonban egészségügyi funkciója van.

Az erős, jól működő hasfal (ami a legtöbb esetben nem feltétlenül jelent kockahasat) szükséges például az ágyéki gerincszakasz normális működéséhez, méghozzá azért, hogy elölről megtámassza azt. Magyarán szólva: ha valakinek rendszeresen fáj a dereka, először nézze meg, hogy működik-e – és jól működik-e – a hasfala, ugyanis a hasfal izmainak megerősítésével a derékpanaszok nagy százaléka megszüntethető. Ezenkívül az egészséges hasfalnak szerepe van az emésztés fenntartásában, a vérnyomás, a nyirokkeringés szabályozásában, az alsó végtagi vénás keringés optimális fenntartásában (visszerek és aranyér kialakulásának megelőzésében), de esetleges renyhesége a kismedencei izomzatra is hatással van.

Szétnyílt hasizom állapotfelmérés
Saját magad is megállapíthatod, hogy érint-e a szétnyílt hasizom probléma! Regisztrálj, kattints a videóért és válaszold meg a kérdéseket az önvizsgálat után!

Mi az a szétnyílt hasizom (Rectus Diastasis)?

Összesen 3 rétegnyi hasizmunk van – ezek együtt alkotják a hasfalat. A hasizmok elhelyezkedése középvonali szimmetria alapján történik, ami annyit jelent, hogy ugyanolyan izmok találhatóak jobbra, mint balra és normális esetben olyan, mintha középre egy tükröt helyeznénk be. Középen viszont tükör helyett a hasizmok inas részei találhatóak.

Hirtelen súlyváltozáskor és haskerület növekedéskor (ide értve a várandósság időszakát is) az izmok mellett az inas szakaszok is megnyúlnak, és az ínszövet természetéből adódóan a megnyúlást követően nem húzódik össze, csak nagyon kis mértékben, így a hasizmok eltávolodnak egymástól (tehát valódi nyílás nem keletkezik), ezt hívjuk szétnyílt hasizomnak.
Az eltávolodás mértékétől függően, vannak enyhébb és súlyosabb állapotú szétnyílások, ha ez az eltávolodás nagyobb, mint 2-2,5 ujjnyi, akkor az már patológiás szétnyílásnak számít és muszáj foglalkozni vele, mert számos egészségügyi elváltozást okozhat.

Mi az összefüggés a természetes szülés és az inkontinencia között?
A természetes szülés maga egy indikátor, hiszen gyengíti a medencefenék izmait és a záróizomzatot is, nem is beszélve a kismedencei szervek károsodásáról, ami szintén hozzájárul a vizelettartási problémákhoz. Utóbbiban az is érdekes, hogy vannak, akiknél rögtön jelentkezik, vannak, akiknél csak jóval, akár évekkel később okoz nagyobb tüneteket. Ezeket viszont egy megfelelő edzésprogrammal, mint a Potzak, akár meg is lehet előzni.

A szétnyílt hasizom tünetei

Szülés után átlagosan 6-8 hét után visszarendeződik a hasfal, ami egy természetes folyamat, viszont hosszútávon a megfelelő gyakorlatsorok segítségével tudjuk biztonságban hasizmunkat.

Tipikusan a gömbölyödő pocakot (Miért nézek ki úgy, mint aki terhes?) említhetjük mint esztétikai tünet, ez az amit mindenki észlel magán előbb vagy utóbb, különösen akkor, ha megfeszíti vagy összehúzza a hasizmokat.
Azonban további gyakori tünetek lehetnék még:

 • derékfájás
 • rossz testtartás
 • székrekedés és egyéb emésztési problémák
 • puffadás
 • gátizom renyheség (pl.: vizelettartási probléma, hüvelyi renyheség)
 • sérv

Mikor válnak észlelhetővé a tünetek?
Az első meglepetések akár a mindennapok során is érhetnek minket:

A fent felsorolt esetekben, de már a tartásunk során is folyamatosan használjuk hasizmunkat, a különbség azonban az, hogy ezekben kiemelten váratlanul éri a hasfalat a megterhelés. Ez a szülés, illetve a hirtelen súlyváltozás előtt a hasfal számára megszokott volt, azonban a megnyúlást követően a hasizom elvesztette ezt a rugalmasságát és már nem tud megfelelően reagálni. Szétnyílik.

Mire nyújt megoldást a Potzak edzésprogram?

 • A Potzak gyakorlatsor rendszeres végzésével a hasfal képes újra visszanyerni azokat a funkcióit, amelyekre a szervezetünknek szüksége van (lásd “Mire kell nekünk a hasfal?”).
 • A rendszeres gyakorlással csökken a haskerület is.
 • A hasizmok megerősödésével erősebb lesz az egész törzs és ezáltal könnyebbé válik minden tartás és mozgás az állástól a futáson át a legmegerőltetőbb mozdulatokig.
 • Csökkenek a hát- és derékfájdalmak.
 • Erősödik a kismedencei izomzat.

Összegezve; A Potzak célzott edzésprogramja kihatással van a test több területére is, mivel a hasüreget a legtöbb helyen izmok és fasciák veszik körbe, így a működésük kihat a mellkasra, a bordákra (ezáltal a légzésre), a gerincre és a medencére is.
Ha valaki a szétnyílt hasizmán változtatni szeretne, akkor azért dolgoznia kell. Meg kell újra tanítani a hasfalat arra, hogy a támasztásra, feszességre és az izmok normál működésére szükség van.

Mikor kezdhetem el a mozgást?
Az egyik legfontosabb visszajelzés, hogy a kezelőorvos és a szülészorvos mit ajánlott. A császármetszéssel szülő Édesanyáknak javasolt kicsit több időt eltölteni a regenerálódással, azonban szövődménymentes szülés esetén, akár a szülést követő naptól kezdve alkalmazható a Potzak gyakorlatsor.
Minden esetben egyeztessünk orvosunkkal bármely nagyobb intenzitású program előtt!

Hogyan állapítsd meg, hogy valóban szétnyílt-e a hasizmod?

A szétnyílt hasizom megállapítására akár elegendő mindössze 5 perc!
A következő gyakorlat segítségével mérhetjük fel jelenlegi állapotunkat.
 • Feküdj a földre, talpra húzott lábakkal.
 • Ujjaiddal tapogasd ki a hasizmodat, mindkét oldalon, a köldök felett, illetve alatta.
 • Emeld meg a fejed, megfeszítve a hasizmaid.
 • Ismételd meg a 2. pontban leírtakat.
 • Majd nézd meg hány ujjnyi hosszúságú a rés a köldököd felett, illetve alatta.
Elsőre bonyolultnak tűnhet ez az önvizsgálat, ezért készítettünk egy videót, amelynek a segítségével azonnal megtudhatod, hogy érint-e a szétnyílt hasizom probléma, vagy sem.
Egy gyors regisztrációt követően az Állapotfelmérés oldalon keresztül éred el a videót.

Potzak - Szétnyílt hasizom - szétnyílt hasizom.rajz

Általánosságban kijelenthetjük, hogy szüléskor, a testsúly változásakor, idősebb korban (leggyakrabban a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő mennyiségű mozgás esetén) a hasizom elveszti megfelelő rugalmasságát és tartását. A szétnyílt hasizom állapota így bárki életében előfordulhat. Nem kell megijedni ebben az esetben sem, hiszen egy 5 perces állapotfelmérés után biztosak lehetünk abban, hogy pontosan mivel is állunk szemben és a rendszeres célzott edzéssel regenerálható a hasfal.

További kérdéseid vannak? Vedd fel velünk a kapcsolatot üzenetben vagy Facebook-on. De érdemes megnézned a gyakori kérdéseinket is, ahol Dr. Bajzik Éva válaszai segítenek, hogy tovább tájékozódj a szétnyílt hasizom problémáról.

Potzak edzésprogram

9.900 Ft

A 7+1 részből álló online gyakorlatsort, Dr. Bajzik Éva mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, több mint másfél évtizedes szakmai tapasztalata alapján, a szétnyílt hasizom (Rectus Diastasis) állapot és a hasfal rehabilitálására állítottuk össze. Már napi 10-15 perces edzéssel, néhány héten belül jelentősen javítható a hasfal állapota.
A videókat a javasolt sorrendbe rendeztük és minden megtekintett videó után néhány kérdést is felteszünk, melyek megválaszolása segít majd abban, hogy a leghatékonyabban végezhesd a gyakorlatokat. Miután egyszer végigmentél a teljes edzésprogramon, minden videó bármikor elérhető lesz számodra!
Ahhoz, hogy vásárlás után el is kezdhesd az edzésprogramot, javasoljuk, hogy első lépésként regisztrálj az oldalon és végezd el az állapotfelmérést.

Leírás

Szétnyílt hasizom (Rectus Diastasis)

A hasfal egészsége nem csak esztétikai kérdés, a szétnyílt hasizom (Rectus Diastasis) elhanyagolása, akár további szövődménnyel és későbbi egészségügyi problémákkal is járhat – sérv-, gerinc problémák – de fontos szerepe van az emésztés- és az alsó végtagi vénás keringés optimális fenntartásában, a vérnyomás, a nyirokkeringés szabályozásában, renyhesége a kismedencei izomzatra is hatással van.
Tudj meg többet a szétnyílt hasizomról!

Miért eddz a Potzakkal?

null
Dr Bajzik Éva, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos évtizedes tapasztalatai alapján állította össze a Potzakot.
null

Időhatékony

Akár másfél hónap alatt elérhető a hasfal eredeti állapota, napi 10-15 perc Potzak edzéssel
null

Otthonról végezhető

Akár az otthon kényelmében is sportolhatunk, ki sem kell mozdulni, semmilyen drága kiegészítőre nincs szükség.
null

Család- és gyerekbarát

Az edzést munka és gyermek mellett is be lehet iktatni a mindennapokba.
null

Támogató közösség

Támogatást nyújtunk a szétnyílt hasizomban érintetteknek; a céljaik elérésében, lehetőségük van online szakorvosi konzultációra és informatív tartalmakkal segítjük a tájékozódást.
null

Mérhető eredmények

A gyakorlatok rendszeres végzésével pár hét alatt is változik a haskerület; centikben lesz mérhető az eredmény.
Ismerd meg mások véleményét is!