Gyakori kérdések

Dr. Bajzik Éva, mozgásszervi szakorvos, válaszolt a szétnyílt hasizom (Rectus Diastasis)  és a Potzak edzésprogram kapcsán a leggyakrabban feltett kérdésekre.

Mire jó a Potzak?

A Potzak egy 8 részből álló,szétnyílt hasizom rentabilitására létrehozott online edzésmódszer.

Mi is az a szétnyílt hasizom?

Hirtelen súlyváltozáskor és haskerület növekedéskor (ide értve a várandósság időszakát is) a hasizmok mellett az inas szakaszok is megnyúlnak, és az ínszövet természetéből adódóan a megnyúlást követően nem húzódik össze, csak nagyon kis mértékben, így a hasizmok eltávolodnak egymástól. Tehát valódi nyílás nem keletkezik, ezt hívjuk szétnyílt hasizomnak.

Mivel jár, ha a szülés után nem húzódik vissza a hasfal?

A hasfal megereszkedése, a hasizmok renyhülése az esztétikai problémák mellett egészségügyi kockázatot is jelent. A meglazult izmok és inak következtében nem lesz fenntartható a hasüregben a szervek működéséhez szükséges alapvetően állandó és akaratlagosan szabályozható nyomásviszony.

Szülés után mennyi idővel lehet elkezdeni a Potzak gyakorlatokat?

Az első gyakorlatot a szülést követő napon már nyugodtan lehet kezdeni, hanyatt fekve az ágyban.

Van-e a Potzak gyakorlatoknak kizáró oka (pl. sérv, gerincferdülés...)?

Amennyiben a szülész orvos nem rendel el teljes ágynyugalmat, nincsen. Az 1. gyakorlat szabadon végezhető, a 2. gyakorlat a szülés során keletkezett sebek teljes gyógyulását követően kezdhető.

Várandósság alatt végezhetem-e a gyakorlatokat?

A gyakorlatok a hasfal feszítésével járnak, amely várandósság alatt a babát és a terhesség kimenetelét veszélyeztetheti, ezért várandósság alatt ezek a gyakorlatok nem végezhetőek.

Évekkel később is neki lehet kezdeni a gyakorlatoknak?

A szétnyílt hasizom bármilyen régóta fennálló állapotában kezdhetőek a gyakorlatok (évtizedek elteltével a kialakulás után is).

Mennyi időt vesz igénybe egy-egy gyakorlat elvégzése?

Az 1-7-ig gyakorlatok néhány percet vesznek igénybe egyszerre, a 8. egy 15 perces gyakorlatsor.

Milyen gyakran érdemes csinálni a gyakorlatokat?

Naponta minimum egyszer. Mivel 1-1 gyakorlat csak néhány percet vesz igénybe, érdemes naponta többször végezni őket a gyorsabb eredmény érdekében.

Mennyi idő kell ahhoz, hogy össze tudjam zárni a szétnyílt hasizmomat?

Ez nagyon sok mindentől függ a:
– szétnyílás mértékétől,
– a terhesség előtti kondicionális állapottól,
– a szövettípustól,
– a gyakorlás mértékétől

Edzhetek-e a gyakorlatok mellett?

Mivel a hasizmok ebben az állapotban (rectus diastasis) nem megfelelő módon működnek, ezért csak olyan gyakorlatok ajánlottak az állapot rendezéséig, amelyek a hasfal feszítésével nem járnak.

Lehet-e gyerek mellett is csinálni a gyakorlatokat?

A gyakorlatokat kifejezetten anyukákra szabtuk, ezért az 1-7-ig gyakorlatok néhány percet vesznek csak igénybe, így gyerek mellett is végezhetőek.

Ha össze tudtam zárni a hasizmomat végleg úgy marad?

A hasizmok megerősítésével egy stabil hasfal alakítható ki. Ha bármilyen okból kifolyólag újra elkezd kialakulni belülről a hasfal feszülése (terhesség, hízás), akkor a szétnyílt hasizom problémája ismét manifesztálódik.

Császáros szülés után mennyivel lehet elkezdeni a gyakorlatokat?

Ha nincs komplikáció, akkor akár 2 héttel a szülés után el lehet kezdeni az első gyakorlatot, a másodikat, a haspréses gyakorlatokat pedig 4 héttel utána.

Milyen szétnyílás nevezhető kórosnak?

A köldök tájékán és kifejezetten a köldök felett magasságban 2 ujjnyi és szélességben 1 ujjnyi még valóban nem tekinthető kórosnak. Azonban ez is egy olyan állapot, ami igényli az odafigyelést és sokat segít, ha célzott gyakorlatokat végez az illető.

Milyen gyakran ajánlott a gyakorlatok ismétlése?

A napi többszöri gyakorlatvégzés hamarabbi eredményt jelenthet. Ha van rá lehetősége, akár 2x-3x is végezheti a gyakorlatokat, de nagyon fontos a helyes kivitelezés.

Mit tegyek ha felmerült a köldöksérv lehetősége?

Ha köldöktáji panaszai vannak és felmerült a köldöksérv lehetősége, mindenképpen javaslom, hogy forduljon a háziorvosához, aki el tudja küldeni hasi ultrahang vizsgálatra, ahol meg tudják állapítani, hogy van-e sérve vagy nincs.

Segíthet a köldöksérvemen a gyakorlatsorozat?

Ha van sérve, de panaszai nincsenek, akkor a torna segíthet valamennyit: tünetmentes életet élhet, de a sérvet a torna megszüntetni nem fogja. Ha kiderül, hogy sérve van és panaszai is vannak, mindenképpen forduljon orvoshoz.

Rectus diastasis esetén mikor merül fel a Kinesiotape használata?

A 2-2,5 ujjnyinál szélesebb szétnyílásnál alkalmazhatunk Kinesiotapet, valamint ha több éves már a szétnyílt állapot. Akkor is célravezető, ha a 2-2,5 ujjnyinál szélesebb szétnyílás esetén gyakorlatokkal eljutunk egy szintig, aztán stagnálás következik be. Szintén használhatjuk, ha hasi diszkomfortot tapasztalunk.

Megtaláltad a kérdésedre a választ?

Ha nem, vagy más kérdésed lenne, akkor írj nekünk. Örömmel válaszolunk.
Figyelmedbe ajánljuk a szétnyílt hasizom oldalt, ahol rengeteg hasznos további információt gyűjtöttünk össze, de érdemes körülnézned Dr. Bajzik Éva cikkei között is!

null

Állapotfelmérés

Saját magad is megállapíthatod, hogy érintett vagy-e a szétnyílt hasizom problémában!

5 perc alatt kiderítheted!