Potzak - Szétnyílt hasizom - Interjú - Dr. Bajzik Éva
Dr. Bajzik Éva
fizikális medicina és rehabilitációs orvoslás szakorvos

 

Magyarországon az elmúlt években évente nagyjából 90.000 szülés van, ez a szám 2020-ban konkrétan 92 322 volt.
Egy 2015 januárjától 2016 januárjáig Magyarországon történt felmérés során – ahol 18-50 év közötti nőket vizsgáltak, akik életük során legalább egyszer szültek – a rectus diastasis azaz a szétnyílt hasizom probléma gyakorisági arányszáma 46,5% volt, vagyis majdnem minden második nőnek, aki szült kialakul rectus diastasis-a.
A hasizom szétnyílása instabil hasfalat eredményez, ami növeli a renyhe bélműködés, a derékfájás, a vérnyomás ingadozás, az alsó végtagi nyirokkeringési zavar előfordulását és kialakulását.

Szétnyílt hasizom rehabilitáció - az orvosszakmailag elismert Potzak módszer

A mozgásterápiás edzésmódszer kialakítása páciensek részletes kivizsgálásán, anamnézisfelvételen alapult és a szülés utáni rehabilitációs terv részét képezte. Az egyéni terápiák során a betegeknél figyelembe vettük a szülés utáni meggyengült kondíciót, a kevés időt, kevés alvást, szoptatást.
A 3 év alatt 52 szülésen átesett nőt vizsgáltunk és kezeltünk a módszerrel.
– A vizsgált betegek 22-57 éves korosztályból kerültek ki (átlagos kor 33,53 év)
– L
eghamarabb 1 héttel a szülés után kezdték az edzésprogramot, legkésőbb 26 évvel az utolsó szülés után.
1-3 szülést követően kezdték a módszert.
A módszer alapja a csecsemőkori mozgássorban a hasizmok bekapcsolási sorrendjét veszi figyelembe, az izomfeszítési irányok minimális módosításával.
A módszer tartalmazza, hogy mindenki saját tempójában halad vele, a gyakorlatváltások indikátora az, ha adott ismétlésszámot képes megcsinálni az aktuális gyakorlatból (ez 3 nap-71 nap volt).

Eredmények

A vizsgálatot 68 nőn kezdtük el, 52-en fejezték be (14-en abbahagyták az 1-3. gyakorlat után különböző okok miatt: műtéti rekonstrukció, újabb terhesség, tumoros megbetegedés, költözés stb.).

A haskörfogat a program végére mindegyik páciensnél csökkent 4,5-14 cm-rel. A felmérő vizsgálat során jelzett derékfájás (52-ből 47 nőt érintett) 41 esetben teljes mértékig megszűnt, 6 esetben mérséklődött.

A hasizom szétnyílásának mértéke a kezdeti mérésnél:

– a köldöktől felfelé 2-5 harántujj

– a köldöktől lefelé 0-6 harántujj

– a köldök feletti szakaszon 1-4 harántujj szélesség

– a köldök alatt 0-3 harántujj

A köldök alatti szakaszon a 0 értékű eredmények a császármetszéssel szült nők esetén voltak (29 fő), akiknél a szülés során az egyenes hasizmokat az adott szakaszon néhány öltéssel összevarrják. A program 10-37 hétig tartott.

A program végére 37 nőnél teljesen záródtak az egyenes hasizmok, a többi 15 nőnél is legkevesebb 1 harántujjnyi szélesség csökkenés történt a rectus diastasis mértékében. A haskörfogat a program végére mindegyik páciensnél csökkent 4,5-14 cm-rel. A felmérő vizsgálat során jelzett derékfájás (52-ből 47 nőt érintett) 41 esetben teljes mértékig megszűnt, 6 esetben mérséklődött.

 

A rectus diastasis, vagy magyarul szétnyílt hasizom, egy rendkívül gyakori probléma a legalább egyszer szült nők esetében. Diagnosztika után azonban, egy megfelelő edzésprogrammal jelentősen javítható a hasfal állapota, és a RD talaján kialakuló egyéb panaszok csökkenthetőek vagy megszüntethetőek.

A Potzak mozgásterápiás edzésmódszer alkalmazása szignifikáns csökkenést eredményez a terhesség során kialakult rectus diastasis, azaz szétnyílt hasizom mértékében.

Potzak edzésprogram

9.900 Ft

A 7+1 részből álló online gyakorlatsort, Dr. Bajzik Éva mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, több mint másfél évtizedes szakmai tapasztalata alapján, a szétnyílt hasizom (Rectus Diastasis) állapot és a hasfal rehabilitálására állítottuk össze. Már napi 10-15 perces edzéssel, néhány héten belül jelentősen javítható a hasfal állapota.
A videókat a javasolt sorrendbe rendeztük és minden megtekintett videó után néhány kérdést is felteszünk, melyek megválaszolása segít majd abban, hogy a leghatékonyabban végezhesd a gyakorlatokat. Miután egyszer végigmentél a teljes edzésprogramon, minden videó bármikor elérhető lesz számodra!
Ahhoz, hogy vásárlás után el is kezdhesd az edzésprogramot, javasoljuk, hogy első lépésként regisztrálj az oldalon és végezd el az állapotfelmérést.

Leírás

Szétnyílt hasizom (Rectus Diastasis)

A hasfal egészsége nem csak esztétikai kérdés, a szétnyílt hasizom (Rectus Diastasis) elhanyagolása, akár további szövődménnyel és későbbi egészségügyi problémákkal is járhat – sérv-, gerinc problémák – de fontos szerepe van az emésztés- és az alsó végtagi vénás keringés optimális fenntartásában, a vérnyomás, a nyirokkeringés szabályozásában, renyhesége a kismedencei izomzatra is hatással van.
Tudj meg többet a szétnyílt hasizomról!

Miért eddz a Potzakkal?

null
Dr Bajzik Éva, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos évtizedes tapasztalatai alapján állította össze a Potzakot.
null

Időhatékony

Akár másfél hónap alatt elérhető a hasfal eredeti állapota, napi 10-15 perc Potzak edzéssel
null

Otthonról végezhető

Akár az otthon kényelmében is sportolhatunk, ki sem kell mozdulni, semmilyen drága kiegészítőre nincs szükség.
null

Család- és gyerekbarát

Az edzést munka és gyermek mellett is be lehet iktatni a mindennapokba.
null

Támogató közösség

Támogatást nyújtunk a szétnyílt hasizomban érintetteknek; a céljaik elérésében, lehetőségük van online szakorvosi konzultációra és informatív tartalmakkal segítjük a tájékozódást.
null

Mérhető eredmények

A gyakorlatok rendszeres végzésével pár hét alatt is változik a haskerület; centikben lesz mérhető az eredmény.
Ismerd meg mások véleményét is!